De gesprekken met Buuners over vroeger zijn een belangrijke bron in het onderzoek naar het leven van Jantien Martens. De meeste Buuners die ik spreek zijn geboren tussen 1920 en 1940 en kunnen verhalen doorvertellen die ze gehoord hebben van hun ouders en grootouders en dan heb je het over verhalen van het Buinen van de 19e eeuw. Ook hebben ze hun eigen verhalen natuurlijk. Het zijn verhalen die meestal niet op papier staan, daarom zijn de interviews zo’n waardevolle bron. Veel geïnterviewden hebben Jantien Martens niet gekend, zij waren nog jong en Jantien was al stokoud. Maar toch leer ik Jantien iedere keer een beetje beter kennen als ik met de Buuners over het oude dorpsleven praat.
Afgelopen week sprak ik met Tinus Hagting. Meneer Hagting is geboren in 1929. Hij woonde met zijn ouders, twee broers en zusje in het een na laatste boerderijtje aan de Gorenweg aan de kant van de noordes. De familie Hagting had deze boerderij in 1924 laten bouwen (op dat moment was het de laatste woning aan de Gorenweg). De Gorenweg was een doodlopende zandweg. Aan het eind van de weg begon de noordes. De Gorenweg werd ook wel ‘t Steegie genoemd.
De familie Hagting had twee koeien die twee keer per dag gemolken werden. Tinus vertelde mij dat hij ‘s ochtends met een kruiwagen met een volle melkbus erop naar school liep. Op de weg naar school kwam hij langs de melkfabriek, deze stond op de hoek van de Schoolstraat en de Molenstraat. Hij liet de melkbus achter bij de fabriek en liet de kruiwagen daar staan. ‘s Middags, op de weg van school naar huis, haalde hij de kruiwagen en de lege bus weer op. De melkrijder kon met zijn paard en wagen niet naar de Gorenweg komen om de melk te halen: er was niet genoeg ruimte om de wagen te draaien. Door de kinderen de melkbussen naar de fabriek te laten brengen, werden er ook nog een paar centen uitgespaard.
Op de foto uit het begin van de jaren ’30 zien we twee mannen in de Gorenweg die met hun melkbussen op weg zijn naar de melkfabriek. Links Hendrik Hagting (broer van Tinus) en rechts Jan (?) Uni.