Jan van Gerner (1934-2023)

Uit het interview met Jan van Gerner.

Als Jantien rond 1860 in Buinen arriveert, wonen er al overgrootouders van Jan van Gerner (de familie Speelman en de familie Hagedoorn) in Buinen: Hendrik Speelman en zijn vrouw Geessien Hagedoorn zijn de buren van Jantien. 

We kunnen aannemen dat Jantien veel contact heeft met de familie Speelman: het zijn haar buren en haar collega’s. Hun kinderen zijn ook even oud. Zo krijgt Jantien een dochter op 13 februari 1875 (Hillechien) en wordt in de zomer van 1875 bij de familie Speelman een zoon geboren (Jan). Het is ook 1875 als Jantien haar eerste dochter Aaltien op tweejarige leeftijd overlijdt. Buurman Hendrik Speelman doet, zoals de gewoonte is in het kader van de naoberplicht, samen met een andere buurman, arbeider Jans Beijering, aangifte van dit overlijden.

Daarna wordt er nog veel meer lief en leed gedeeld door de familie Haddering en de familie Speelman als er kinderen worden geboren, kinderen te vroeg overlijden, huwelijken worden gesloten en partners overlijden.

Aan het begin van de 20e eeuw breekt de familie Speelman hun oude boerderij en de boerderij ernaast  af en laat door timmerman Smeenge uit Buinen een nieuwe boerderij bouwen. Bij de bouw wordt gebruik gemaakt van de gebinten en andere materialen uit de twee oude boerderijen.  De in 1875 geboren Jan Speelman gaat met zijn vrouw Geessien Elling in de nieuwe boerderij wonen. Jan Speelman is een vooruitstrevend man, hij was de eerste in Buinen met electriciteit en de eerste boer met een eigen dorsmachine. Ook was hij de oprichter van de hengstenhoudersvereniging. Jan en Geessien krijgen 4 dochters waarvan 2 voor hun eerste levensjaar overlijden. In 1923, op 47-jarige leeftijd overlijdt Jan Speelman en blijft Geessien met haar jonge dochters achter.

Dochter Geesje trouwt met Roelof van Gerner uit Odoorn. Hun zoon is mijn buurman, Jan van Gerner.

Jan woont al zijn hele leven in de boerderij op Hoofdstraat 53. Jan herinnert zich Jantien Martens als de oude buurvrouw die in de bedstee zat in de voorkamer van haar boerderij. Jantien is dan al ver in de negentig. Jan noemt haar ootien. Jan komt vaak in het huis van ootien om te spelen met ootien haar achterkleindochter Jantje. Door ootien wordt Jan altijd “lutke Haddering zien Jan” genoemd.