Grietje Stel (1924-2021)

Uit het interview met Grietje Luitjens-Stel.

Het is niet onwaarschijnlijk dat Jantien een klant is geweest bij wagenmaker Willem Stel. Willem Stel is in 1912 begonnen met een stelmakerij aan de Hoofdstraat.  Voor die tijd lijkt er geen wagenmaker in Buinen te zijn geweest en moesten de Buuners naar Drouwenermond of naar Buinerveen waar wel een stelmaker te vinden is.

Op de foto uit 1931 staan Willem, zijn vrouw Annechien Plieger en twee van hun vijf kinderen: Johannes en Grietje voor de in 1900 gebouwde woning.

Grietje herinnert zich een mooi en ruim huis, met een grote keuken en met een grote voorkamer met 2 bedsteden. In het huis stonden mooie meubels van de broer van Annechien die een meubelmaker was. Voor in het huis, naast de voordeur (op de foto rechts) zat een winkeltje waar Stel spijkers, hamers en dergelijke verkocht. Links was de werkplaats, de stelmakerij. Willem Stel stond iedere ochtend om 5 uur op en werkte vaak tot 9 uur ‘s avonds door. Stel had geen knechten. Zijn vrouw Annechien hielp veel mee. En ook dochter Grietje moest voordat ze naar school ging nog wel eens helpen om de wortels van een boomstam af te zagen. Als een wagen klaar was, moest de wagen naar de smid gebracht worden, de hele familie hielp dan met duwen. De klant mocht bepalen of smid de Vries of smid Oving het beslag om de wielen zou maken. Eén keer per jaar, in november, maakte Stel de rekeningen op en van de ontvangsten betaalde hij zijn uitstaande rekeningen bij de kruideniers en bakkers.

In de grote tuin achter het huis verbouwde de familie Stel groenten, stonden fruitbomen en liepen kippen. Naast het huis stonden veel bomen. Eén keer per jaar werden er bomen geveild door de gemeente. Na het kappen moesten de bomen dan een jaar in het water liggen voordat ze verwerkt konden worden.