Grietje Huiting (1928-2020)

Onlangs sprak ik met Grietje Luinge-Huiting, de jongste kleindochter van Jantien. Ze is geboren in 1928. Jantien haar eerste kleinkinderen hadden in 1928 zelf ook alweer kinderen gekregen. Grietje is de dochter van Jantien haar jongste dochter Roelfien. Ze groeide op in Dedemsvaart.  Regelmatig bracht Grietje een bezoek aan de familie in Buinen. Een afspraak maken was niet nodig want de familie was altijd thuis. De familie van vaders kant, de familie Huiting in Bronneger, werd ook meteen bezocht.

Grietje heeft Jantien, ze noemt haar natuurlijk ‘ootien’, alleen als oude vrouw gekend. Ootien was zeer slechthorend en bijna blind. Ze bracht veel tijd door in de bedstee. Ze voelde altijd even met haar handen aan de bezoeker en riep dan uit: ’o doe bist van oes Roelfie!’ Grietje logeerde bij haar ‘tan Aolie’ en oom Jan de Vries die tegenover de Hoofdstraat 51 woonden in een nieuw burgerhuis. Dat was een huis zonder deel, zonder schuurgedeelte, Jantien vond dat onbegrijpelijk.

Toen haar ootien 100 werd, ging Grietje met haar moeder, broer en zus op twee gehuurde tandems van Dedemsvaart naar Buinen. De hele familie was aanwezig op deze heuglijke dag. Wat Jantien betreft hoefden al die feestelijkheden voor haar verjaardag niet.