De Onzichtbare Eik

De Onzichtbare Eik

Honderd jaar tussen boeren en buren 1843-1944

De Onzichtbare Eik. Honderd jaar tussen boeren en buren 1843-1944 is het verhaal over twee Drentse dorpen op de Hondsrug.

Het leven van de boerin Jantien Martens is de rode draad in het boek. De onbekende Jantien werd geboren in 1843 en stierf honderd jaar later in de bedstee, in 1944. Wat speelde zich gedurende een eeuw af in haar wereld?

Aan de hand van Jantien komen de twee dorpen tot leven. Een dorp op het veen en een dorp op het zand: Drouwenerveen, het geboortedorp van Jantien, en Buinen, het dorp waar ze tachtig jaar woonde.

Alledaagse, tragische en vrolijke gebeurtenissen werden in archieven en kranten opgespoord. Interviews met oude dorpsgenoten kleuren de geschiedenis verder in.  Het resultaat is een gedetailleerde, lokale beschrijving van de eeuw van deze boerin. Jantien haar ‘honderd jaar tussen boeren en buren’ geeft een originele inkijk in de historie van een klein deel van het Drentse platteland. Plattegronden, stambomen, krantenknipsels en illustraties ondersteunen de tekst en helpen de lezer zich te verplaatsen in dit verhaal van het oude Drenthe.

De geschiedenis van Drouwenerveen en Buinen is herkenbaar maar ook uniek. Voor diegenen die ook in de geschiedenis van dorp, straat, huis of familielid willen duiken, wordt in het boek uitvoerig stilgestaan bij het gebruikte bronnenmateriaal en onderzoeksmethoden.

Te Koop (vanaf 25 november 2023)

24,90

Op voorraad bij Bruna Borger
Te koop bij het Hunebedcentrum in Borger
Te bestellen via de boekhandel
Online via Uitgeverij Drenthe

Speciaal voor Sinterklaas en Kerst:
Verkoop op de deel (Hoofdstraat 51 Buinen)
zaterdag 2, 9 en 16 december van 10-12 uur.

Inkijkexemplaar

Specificaties

Uitgever Uitgeverij Drenthe
Auteur Ria Blom
Taal Nederlands
Bindwijze Hardcover
ISBN/EAN 978-90-831098-8-6
Oorspronkelijke
Uitgifte datum
24 november 2023
Aantal pagina’s 160