Op zoek naar Jantien Martens

De geschiedenis bestaat uit verhalen, verhalen over mensen. Ria Blom ging op zoek naar het verhaal van Jantien Martens.

Het verhaal van Jantien begint in 1843 in Drouwenerveen en eindigt in 1944 in Buinen. Ga mee naar de Drentse Hondsrug op zoek naar het onbekende leven van Jantien Martens.

Jantien brengt haar jeugd door in Drouwenerveen. Daarna gaat ze in Buinen wonen, eerst als dienstmeisje en daarna  als de vrouw des huizes van een dan al oude boerderij. Jantien haar kleinkinderen en achterkleinkinderen noemen haar liefdevol ootien.

Jantien heeft geen dagboeken geschreven en, afgezien van een artikel in de krant ter gelegenheid van haar 100e verjaardag, heeft niemand over haar geschreven. Niemand die Jantien goed heeft gekend, is nog in leven. Ria probeerde het leven van Jantien te schetsen met behulp van bevolkingsregisters, krantenarchieven, informatie uit publicaties over het boerenleven rond 1900, studies over Drouwenerveen en Buinen, landkaarten, oude foto’s en interviews met Buuners.

De zoektocht heeft geleid tot De Onbekende Eik, een biografie van twee dorpen waarin het leven van Jantien de leidraad is.