In 1863 komt Jantien Martens naar Buinen om te gaan werken als dienstmeid in een rietgedekte Saksische boerderij in Buinen, nu Hoofdstraat 51. De constructie van de boerderij bestaat uit een reeks dikke eiken ankerbalkgebinten. De boerderij is op dat moment aan de voorkant, waar het woongedeelt zich bevindt, een stuk korter dan dat ie nu is. Aan de achterkant bij het schuurgedeelte is de boerderij iets langer dan dat hij nu is en in de achtergevel zit dan een inspringende baander. In 1863 is de boerderij al stokoud maar hoe oud is het bouwwerk precies? Wanneer is het woongedeelte verbouwd en zijn de aanpassingen in het schuurgedeelte gemaakt?
Op deze vragen kan dankzij de dendrochronologie, oftwel de wetenschap van het jaarringenonderzoek, een antwoord gegeven worden. Voor de datering van het eikenhout zijn monsters nodig. Er worden gaten tot in de kern van de balken geboord. Deze boorstalen bevatten alle jaarringen en vormen als het ware een soort van streepjescode. De monsters worden vergeleken met een database vol informatie over de jaarringpatronen in het Drentse eikenhout waarvan de leeftijd precies bekend is. De bouwhistorie van de boerderij waar Jantien heeft gewoond, kan vrij nauwkeurig gereconstrueerd worden met behulp van de dendrochronologie aangevuld met archiefonderzoek.
Bouwhistoricus Hans Ladrak is net zo nieuwsgierig als ik ben naar de leeftijd van de boerderij en zal het dendrochronologisch onderzoek binnenkort samen met de firma Pressler uit Duitsland uitvoeren.
Wordt vervolgd …