Puzzelstukjes

Het onderzoek naar het levensverhaal van Jantien Martens is net als het maken van een legpuzzel. Maar het is dan wel een puzzel waarvan je niet weet uit hoeveel stukjes deze bestaat. Een bladzijde uit het Huisregister van de gemeente Borger uit 1826 is een puzzelstukje waardoor er weer andere stukjes op hun plaats vallen.

Voor het raadplegen van dit Huisregister hoef je de deur niet uit. Het archiefstuk is te vinden op de website www.alledrenten.nl . Alle volwassen, mannelijke inwoners van de gemeente Borger hebben zich voor dit Huisregister per adres laten registreren. Met behulp van dit register weten we welke mannen er in 1826 in Buinen woonden. En zo komen we er achter dat Jan Martens uit Drouwenerveen, de vader van Jantien, als jonge vent dienstknecht was bij boer Oldenbeuving. Hij staat ingeschreven bij de familie van Hindrik Oldenbeuving. Deze familie huurde een boerderij naast de kleine brink van Buinen aan de westkant van het dorp. Naast de brink? Jazeker, Buinen had net als alle andere zanddorpen op de Hondsrug een brink, zelfs twee, hierover later meer. Hindrik Oldenbeuving huurde de boerderij van de erven van Johan Hardenberg uit Dalen. De boerderij bevond zich ongeveer op de plaats waar nu de grote schuur van de familie Van Eijk staat. De winterse foto bij deze blog laat de boerderij zien. De foto is gemaakt rond 1900. In 1920 brandde de boerderij van Oldenbeuving af.

Het ouderlijk huis van Hindrik stond middenin het dorp. Hier woonde zijn vader, de weduwnaar Lucas Oldenbeuving met zijn zoon Jan en met zijn dochter Jantien en haar gezin.

De toekomstige bruid van Jan Martens, Janna Schuiling uit Noord-Sleen, had voordat ze trouwde met Jan ook een dienstbetrekking in Buinen. Helaas zijn er geen vrouwen in het huisregister van 1826 geregistreerd. Twee jaar later, ten tijde van de Volkstelling van 1828, waren Jan en Janna  getrouwd en al vertrokken naar Drouwenerveen. Dat de contacten met Buinen hecht bleven, blijkt wel uit het feit dat de dochters van Jan en Janna later ook weer als dienstmeisjes in Buinen verschenen.

One Comment Add yours

  1. Casper says:

    Buinen een Brink? Daar wil ik graag meer over weten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *