Gelukkig Nieuwjaar!

De kniepertjes, jaorskoeken, spekdikken en rollegies zijn op. Het is tijd om weer verder te gaan met het onderzoek naar het leven van Jantien Martens. Hoe begonnen Jantien en haar dorpsgenoten het nieuwe jaar eigenlijk?

Volgens Harm Tiesing, een in 1853 geboren schrijver uit Borger, was iedereen de laatste dagen van het jaar druk met het bakken van grote stapels nieuwjaarskoeken. Op Oudejaarsavond  begon “het oude jaar uitschieten”: met geweren en pistolen werd in de lucht geknald en zo werd het startschot gegeven voor een luidruchtige nieuwjaarsviering. Het afsteken van vuurwerk lijkt dan ineens een hele onschuldige traditie.

Daarna geen Oudejaarsconference kijken op tv maar werd de kerkdienst in Borger bezocht. Op Nieuwjaarsdag werden, vooral door mannen en ongehuwde jongelui, vanaf de vroege ochtend bezoekjes gebracht aan dorpsgenoten. Met een geweerschot aan de baander kondige het bezoek zichzelf aan. De vrouwen bleven thuis om de bezoekers te ontvangen. De ‘neijaorswinners’ verorberden de nieuwjaarskoeken en de sterke drank vloeide rijkelijk. Hoe later het werd op Nieuwjaarsdag hoe luidruchtiger de bezoekers. De eerste dagen van het nieuwe jaar werden benut om op nieuwjaarsvisite te gaan bij buren en vrienden. Al met al een sociaal begin van het nieuwe jaar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *