Bedsteden in Buinen

Interieurhistoricus Ineke den Hollander onderzoekt de ontwikkeling van bedsteden in Drenthe. Ze heeft al talloze interieurs bekeken in de hele provincie. Onlangs mocht ik mee naar een boerderij in Buinen waar nog een prachtige bedsteewand te vinden is.

De keuterboerderij aan de Molenstraat in Buinen werd gebouwd in 1923 en kwam in de plaats van een boerderijtje dat al in 1870 werd neergezet aan de rand van de zuides van Buinen. Zo’n 50 jaar en vele bewoners later was de woning blijkbaar toe aan vervanging.

Een foto van de keuterij van Venema in de Molenstraat, genomen vanaf de Hoofdstraat.

In 1923 plaatste de toenmalige eigenaar Geert Venema in het voorhuis van zijn nieuwe woning twee bedsteden met daar tussenin een smal ’diggelkastje’ en een iets grotere kast. Toen zijn zoon Hinderikus Arend Venema, in Buinen bekend als ‘Rieks’, overleed, was aan de keuterij weinig veranderd. De bedsteewand van vurenhout was nog in zeer goede staat. Ook de schilderingen op het plafond zien er 100 jaar later nog gaaf uit.   

Na hartelijk te zijn ontvangen door de huidige bewoners, gaat Ineke aan de slag: eerst brengt ze de woning in kaart, hoe is de indeling en waar was de bedstee geplaatst? Dan worden de bedsteden opgemeten. Daarna wordt ieder detail gefotografeerd. Op dit moment zit Ineke nog in de inventarisatie fase van haar onderzoek. Ineke overweegt om het bedstedenonderzoek uit te breiden naar Groningen en Friesland.

Heeft u een bedstee of restant van een bedstee, neem dan contact op met Ineke: info@hollandsbinnenhuis.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *