Toneel in Drouwenerveen

In de nieuwe Zwerfsteen (nummer 1 van 2024, de Zwerfsteen is het kwartaalblad van de Stichting Harm Tiesing) wordt een mooie foto gepubliceerd van Toneelvereniging T.O.G.I.D.O.

Deze club werd in 1908 opgericht door een aantal jongelui uit Drouwenerveen. Togido was een veel gebruikte naam in die tijd. Het betekende Tot ons genoegen is deze opgericht. Het eerste optreden van de toneelclub, ook wel rederijkerskamer genoemd, was op 20 april 1908.

In 1911 sloot Togido zich aan bij de Bond van rederijkerskamers ‘De Hondsrug’. Het doel van de bond was dat de leden elkaar zouden helpen bij de keuze van toneelstukken. Ook organiseerde de bond wedstrijden in toneelspelen en reciteren. De kamers van Buinen en Borger waren ook lid van deze Rederijkersbond.

De rederijkerskamer van Drouwenerveen haalde haar tienjarige jubileum niet. Een aantal leden trouwde en vertrok uit Drouwenerveen. Ook zal de mobilisatie voor de Eerste Wereldoorlog een rol hebben hebben gespeeld bij het uiteenvallen van de toneelclub.

Het meisje links op de groepsfoto is Arendina Beijering (een ver familielid van mij). Ook van de andere mensen op de foto zijn bijna alle namen bekend. De enige onbekende is de (zittende) dame rechts, herkent iemand haar?

V.l.n.r, bovenste rij: Hendrik Kruizinga, Egbert Veldman, Lambertus Kamps, Egbertus Trip, Gerrit Kruizinga en Harmannus Kruizinga.

Middelste rij: Arendina Beijering, Harm Salomons, Jantje Veldman, Henderkien Salomons?, dame onbekend.

Linksvoor: Harm Trip.

De rederijkerskamer ging op de foto in de Herestraat in Groningen bij Snel-Fotografie ‘Gruno’. 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *