Boerderijen uit de 19e eeuw

Op een kaart van Buinen uit 1832 staan 36 boerderijen. Van die 36 boerderijen is er één waarvan we zeker weten dat deze er nog precies zo staat als een kleine 200 jaar geleden en dat is de boerderij aan de Hoofdstraat 51. De meeste andere boerderijen zijn afgebroken of afgebrand. Waar de oude panden stonden, zijn nieuwe boerderijen of burgerwoningen gebouwd.

In Buinen staan bij mijn weten anno 2018 nog 4 boerderijen die gebouwd zijn in de 19e eeuw: Hoofdstraat 36 (bouwjaar 1870), Hoofdstraat 84 (bouwjaar 1844), Hoofdstraat 57 en Molenstraat 25 (bouwjaar omstreeks 1870). Ik hoor het graag als ik een boerderij over het hoofd heb gezien.

Op het perceel waar nu Hoofdstraat 36 en 36a te vinden zijn, aan de westrand van het oude dorp Buinen, liet Harm Jalvingh in 1870 een boerderij met schuur bouwen. De vrijgezelle broers Jan en Teunis (ook wel Tonnis genoemd) Jalvingh erven de boerderij van hun ouders. In 1927 laat Teunis het pand na aan zijn huishoudster. Zij sterft twee maanden na Teunis. Haar enige erfgenaam is de zoon van haar overleden zuster: Roelof Popken. In 1989 komt de boerderij in het bezit van de familie Teisman. Marga Teisman heeft ooit een verhaal gehoord over de gebroeders Jalving en over gouden tientjes (gouden munten) die de broers in bezit hadden maar hoe ging dat verhaal precies? Het maakt mij nieuwsgierig, is er iemand die meer weet?

Naast de boerderij aan de Hoofdstraat 36, aan de straatkant, staat een bijzondere boom, een oude es. De huidige bewoners zijn zuinig op de karakteristieke boom en gelukkig ook op hun 19e eeuwse boerderij.

Toevoeging: in 2022 is de es gekapt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *