Persbericht De Onzichtbare Eik

 

Vrijdag 24 november 2023 verschijnt

De
Onzichtbare
Eik

Honderd jaar tussen boeren en buren 1843 – 1944

Van

Ria Blom

De Onzichtbare Eik

Honderd jaar tussen boeren en buren 1843 – 1944

Hardcover: 160 pagina’s
Prijs:              € 24,90
ISBN:             978-90-831098-8-6

Voor meer informatie en een inkijkexemplaar:
https://blomeducatie.nl/de-onzichtbare-eik/

Telefoon: 0613168900
Email: info@blomeducatie.nl

 

Uitgeverij Drenthe
Telefoon: 0593-541848 /
               06-50805953
Email:gjdijkstra@uitgeverijdrenthe.nl

 

Een dienstmeid die haar loon in kledingstukken krijgt uitbetaald, een moeder die op zoek naar haar zoon verdwijnt in het veen, een boer die het dorp uit wordt gepest,een pasgeboren baby mag niet van het levenslicht genieten en een boerderij gaat zomaar in vlammen op, of toch niet zomaar. Historica Ria Blom kwam het allemaal  tegen toen ze zich verdiepte in de geschiedenis van een voormalige bewoonster van haar eeuwenoude boerderij in het Drentse Buinen.

De Onzichtbare Eik is een biografie van twee Drentse dorpen op de Hondsrug: Drouwenerveen en Buinen. Het leven van de boerin Jantien Martens is de rode draad in het boek. De onbekende Jantien werd geboren in 1843 en stierf op ongekend hoge leeftijd honderd jaar later in de bedstee, in 1944. Wat speelde zich gedurende een eeuw af in haar wereld? Terwijl de boerin probeerde een zo onzichtbaar mogelijk leven te leiden, haalden haar buren de krant.

Alledaagse, tragische en vrolijke gebeurtenissen werden in archieven en kranten opgespoord. Interviews met oude dorpsgenoten brengen de dorpen in detail tot leven en kleuren de geschiedenis verder in.  Plattegronden, stambomen, krantenknipsels en illustraties ondersteunen het verhaal en helpen de lezer zich in te beelden en te verplaatsen in dit boek over het oude Drenthe. Het resultaat is een gedetailleerde, lokale beschrijving van de eeuw van deze boerin. Jantien haar ‘honderd jaar tussen boeren en buren’ geeft zo een originele inkijk in de historie van een klein deel van het Drentse platteland.

De geschiedenis van Drouwenerveen en Buinen is herkenbaar maar ook uniek. Voor diegenen die ook in de geschiedenis van dorp, straat, huis of familielid willen duiken, wordt in het boek uitvoerig stilgestaan bij het gebruikte bronnenmateriaal en onderzoeksmethoden.

Ria Blom-Hoving (Gieterveen, 1968) is historica.

“Wie de onzichtbare eik leest, is écht in Drenthe geweest.”