Buinen in 1887 deel 9

De landmeter was weer terug in het oude dorp waar hij nog een gedeelte van de dorpsstraat in kaart moest brengen. Aan de rechterkant had dienstknecht Jan Sanders een klein perceel bouwland gekocht waarop hij in 1885 een boerderijtje had laten bouwen. Sanders woonde hier met zijn kersverse vrouw Aaltien Boelens die als dienstmeid werkte in Buinen (nu Hornsedijk 2).

Daarna kwam de landmeter aan bij wat vroeger tot het domein van de familie Gorting behoorde. Deze oude Buinense naam was verdwenen uit Buinen toen Hindrik Gorting rond 1800 vier dochters kreeg en geen zoon om de familienaam door te geven. Het oude huis was inmiddels in het bezit gekomen van een schoonzoon van een van de laatste Gorting dochters. Deze schoonzoon, Jacob Wilting, woonde in Borger en verhuurde de boerderij (nu Hoofdstraat 59). Begin twintigste eeuw zou een achterkleindochter van Geertien Gorting terugkomen op het oude Gorting erf (Annechina Vedder-Wilting). De oude boerderij was in 1918 vervangen door een nieuw exemplaar. (Op de foto: de oude boerderij van Gorting.)

Een deel van het Gorting erf was in 1872 verkocht aan Gerrit Haddering, de eerste echtgenoot van Jantien Martens. De schuur die er stond was afgebroken en in 1877 vervangen door een nieuwe boerderij. Deze werd verhuurd aan Jantien haar zus en zwager, Gerk Hof en Zwaantien Martens. Moeder Martens woonde tot haar dood in bij Zwaantien (nu Hoofdstraat 57).

Naast het erf van Gorting liep een steeg met aan weerskanten een wal. De steeg leidde naar een lappendeken aan tuintjes, de zogenoemde goorns, en naar de akkers op de noordes. Aan de steeg stonden twee boerderijen die in het bezit waren van de familie Heming (nu Hoofdstraat 55). In de eerste boerderij woonde Harm Heming met zijn tweede vrouw en kinderen. In 1882 had Heming op de plaats van hun oude boerderij een nieuw pand laten bouwen. Met Harm Heming ging het geestelijk bergafwaarts, hij zou worden opgenomen in het nieuwe krankzinnigengesticht Dennenoord in Zuidlaren. Naast Heming woonde Geert Dolfing die getrouwd was met een zus van Harm Heming. Zij hadden drie kinderen.

Aan de linkerkant van de dorpsstraat stond de boerderij van de gebroeders Marissen. Hier woonden de toen nog vrijgezelle broers Harm, Geert en Maris met hun moeder (nu Hoofdstraat 72).

Wordt vervolgd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *