Buinen in 1887 deel 7

Tegenover het dok woonde Berend Wolters in een kleine boerderij uit 1845 (nu Lindenlaan 2). Hij had de keuterij onlangs opgeknapt. Wolters kwam uit Gasselte en werkte al sinds zijn zestiende in Buinen. Eerst als dienstknecht bij Roelof Meursing, later als dagloner bij Meursing en bij andere boeren. Inmiddels was hij was voor de tweede keer getrouwd. Berend zijn eerste vrouw was overleden in 1870, hij bleef toen achter met een peuter. Met zijn tweede vrouw, Zwaantien Huizing, kreeg hij nog vijf kinderen.

Naast Wolters woonde boer Jacob Marissen met zijn vrouw Jeichien Kamps uit Drouwenerveen (nu Lindenlaan 4). Jacob en Jeichien kregen tien kinderen. De keuterij van Marissen was in 1845 door de boermarke gebouwd. Marissen had een deel van zijn perceel verkocht aan zijn neef Albertus Oving uit Odoornerveen.

Na het haventje ging de dorpsstraat over in een zandpad en liep nog zo’n 800 meter verder zuidwaarts. Alleen rechts van het pad stonden nog een aantal kleine woningen waar arbeidersgezinnen woonden. Aan de oostkant, op het Buiner boerveen, werd voorlopig niet gebouwd.

Roelof Kremers had sinds 1870 een kleine woning in zijn bezit. Kremers trad op als vertegenwoordiger van een keienhandelaar in Gasselternijveen. Zakelijk ging het hem goed, op het persoonlijke vlak had Kremers een aantal tegenslagen gehad. Zijn twintigjarige dochter, die dienstmeid was in Nieuw-Buinen, was op een vroege herfstochtend naar een weiland vertrokken om koeien te melken. Het was nog donker en ze viel in een wijk, één van de vele kanalen in het veengebied, en verdronk. Een jaar later, in 1885, werd Kremers voor de tweede keer weduwnaar.

Naast Kremers woonde Harm Wieringh met zijn tweede vrouw in een huurboerderij. Wieringh was een leergierige arbeider die graag de gedichten van Jacob Cats las. Hij werkte al meer dan twintig jaar bij de boeren in Buinen. Op hem kon je rekenen als in de winter de turfvoorraad op was. Met paard en wagen kwam hij tot in Borger een nieuwe lading turf bezorgen.

De familie Stoker woonde al een paar generaties in Buinen. In 1885 had weduwnaar Jan Stoker een boerderijtje laten bouwen op een perceel heide dat hij had kunnen kopen van de boermarke. Hij woonde hier met zijn zoon en met zijn broer. De familie Stoker had meteen buren gekregen toen aan het zandpad nog vier keuterijen werden gebouwd. (De huizen van Oving, Kremers, Wieringh en Stoker zijn allemaal afgebroken, hier ligt nu een viaduct.)

Wordt vervolgd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *