Het erf van Abbing lag midden in het oude dorp (nu Hoofdstraat 68, 70 en Schoolstraat 2). De boerderij waar Lukas Abbing met zijn zoon Hendrik en nichtje Lammechien woonde, stond een eindje van de weg af. De Abbings waren op z’n zachtst gezegd niet geliefd in Buinen. …
Naast het erf van Abbing stond sinds een paar jaar de woning van schaapherder Jan Alingh (nu showroom autobedrijf Oving). Tegenover de scheper woonde de weduwe Aaltje van Boven (weduwe van Harm Huizing) op het oude Huizing-erf. Naast Aaltje van Boven woonde Hendrik Speelman met zijn vrouw Geesien Hagedoorn.
Even een uitstapje naar 1913: In dat jaar werden de boerderijen van Huizing en Speelman, dan beiden in het bezit van Speelman, vervangen door één nieuwe boerderij. Het eiken gebintwerk van de twee oude panden werd gedeeltelijk hergebruikt in de nieuwe boerderij en schuur (nu Hoofdstraat 53).
Teug naar de negentiende eeuw: Tegenover de familie Speelman woonde Willem Hagedoorn die inmiddels voor de tweede keer weduwnaar was (nu Hoofdstraat 64 en 64a, 62, 60). Willem zijn eerste vrouw was een zus van overbuurman Hendrik Speelman. Maar de familieband was nog hechter: Willem was ook de broer van overbuurvrouw Geesien Speelman-Hagedoorn. Familie was nooit ver weg in Buinen.
Tegenover het huis van Hagedoorn stond de zeventiende eeuwse boerderij waar Jantien Martens woonde met Egbert Warringa, haar tweede echtgenoot. In de tijd dat de landmeters in het dorp waren, was zo’n oude ‘kast’ niets bijzonders. Het dorp stond vol met Saksische boerderijen uit die periode (nu is het nog de enige in het dorp: Hoofdstraat 51).
Naast de boerderij van Jantien en Egbert liep een zandpad naar de noordes. Aan het eind van het pad, aan de rand van de es, stonden twee kleine boerderijen. De boerderij aan de rechterkant werd verhuurd door boer Speelman aan een van zijn arbeiders (nu Hoofdstraat 49). Er kwamen regelmatig nieuwe bewoners. In 1887 woonde Hendrik Haandrikman er met zijn vrouw en vijf kinderen. Het andere huis was in het bezit van de familie Nijmeijer die hier een klein boerenbedrijf had (nu Hoofdstraat 45). De oplettende lezer vraagt zich misschien af waar Hoofdstraat 47 is gebleven. Op enig moment was op de huidige Hoofdstraat 45 ook het adres Hoofdstraat 47 gevestigd.